neděle 7. února 2016

Penne al ragù bianco - Penne s bílým ragů

Většina lidí zná populární červené ragù bolognese, ale již méně populární je jeho bílá variace. A to je škoda.

Ingredience (4 porce)

  • 400g těstovin penne (nebo jiných)
  • 200g světlého masa (králičí, kuřecí)
  • 2 mrkve
  • 1 větší cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • hrst listové petržele
  • 2dl bílého vína
  • půl litru vývaru
  • olivový olej
  • parmazán nebo jiný tvrdý zralý sýr

Postup

  1. Maso nasekáme nadrobno. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na jemno.
  2. V hlubké pánvi na olivovém oleji osmahneme zeleninu a celé stroužky česneku. 
  3. Po dvou minutách přidáme maso a necháme zatáhnout.
  4. Přidáme tymián a bobkový list a zalijeme vínem.
  5. Až vyprchá alkohol, podlijeme vývarem, přiklopíme a na mírném ohni vaříme alespoň půl hodiny, raději až hodinu. Ragů musí být stále tekuté, pokud je potřeba, přidáme vývar nebo vodu.
  6. Asi deset minut před koncem vaření dáme vařit těstoviny do osolené vody. Po uvaření al dente slijeme a přidáme do pánve.
  7. Nakonec přidáme nasekanou petržel a zakápneme olivovým olejem.
Podáváme posypané trochou parmazánu.

Toto ragů, stejně jako boloňské, je možné použít i jako základ pro lasagne. Místo těstovin lze použít gnocchi. A tak dále a tak podobně.

Žádné komentáře:

Okomentovat