neděle 8. srpna 2010

Hovězí steaky na olivách

Lehká variace na klasický hovězí steak. Základem je samozřejmě co nejlepší maso, doporučuju roštěnou nebo svíčkovou z bio chovů.


Ingredience
  • hovězí steaky (200-300g na osobu)
  • 100g zelených oliv
  • sůl
  • pepř
  • worcestrová omáčka
  • olivový olej
  • sterilované fazolové lusky ve slaném nálevu
  • 3 stroužky česneku
Postup
  1. Steaky omyjeme, potřeme olivovým olejem, opepříme, osolíme a necháme tak hodinu odpočinout
  2. Olivy pokrájíme
  3. Rozpálíme trochu olivového oleje na pánvi a vložíme na ni steaky, které rychle opečeme z jedné a druhé strany (stačí minuta z každé strany, aby se maso zatáhlo).
  4. Pokapeme worcestrovou omáčkou a přisypeme olivy.
  5. Přikryjeme poklicí a opečeme z každé strany podle toho, jak kdo má steak rád. My je necháváme dobře propéct, což trvá asi 20 minut.
  6. Hotové steaky spolu s olivami vyjmeme a dáme na talíře, polijeme tak polovinou vypečené šťávy.
  7. Do zbytku šťávy přilijeme trochu oleje a hodíme tam sterilované fazolové lusky. Do pánve rozmačkáme česnek, osolíme a opepříme.
  8. Fazolky necháme jen krátce prohřát, stačí tři minuty a ihned podáváme.
Jako příloha se výborně hodí vařené kukuřičné klasy nebo opečené brambory (nebo obojí). Možno podávat s trochou majonézy nebo jogurtového dressingu.

2 komentáře:

  1. Ahoj, koukám je z tebe slušnej gurmán. Kde kupuješ kvalitní svíčkovou z biochovů?

    OdpovědětVymazat
  2. Už se dá koupit i v supermarketu (třeba Interspar na Arkádách). Ale nejlepší je na trhu na Náplavce (v sobotu), tam bývá pravidelně stánek s bio masem.

    OdpovědětVymazat