úterý 28. září 2010

Paella

Paella je původem ze Španělska. Je to něco jako svíčková, každý ji dělá trochu jinak a každý je přesvědčen že ten jeho recept je ten jediný pravý a správný. My jsme poměrně liberální a paella je výborná kvůli tomu, že se do ní dá spotřebovat jakýkoliv zbytek masa, připadně něco ubrat nebo přidat podle dostupnosti surovin.
 
Ingredience
  • 300g masa (vepřové, kuřecí, králičí, telecí, víceméně cokoliv trošku měkčího)
  • 100g choriza (nebo nějaké jiné paprikové klobásy)
  • 150g mořských potvor (vyloupané slávky, krevety, olihně, chobotnice, ... volitelné)
  • 1 paprika (zase je jedno: zelená, červená, žlutá, co je po ruce)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek rýže
  • 2 hrnky vývaru
  • 1 hrnek hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička rozmarýnu
  • špetka šafránu, nebo pokud není tak lžička kurkumy
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
Postup
  1. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek nasekáme. Papriku nakrájíme na proužky, maso na kousky, klobásu na kolečka.
  2. V hluboké pánvi na oleji osmahneme cibulku s česnekem a přidáme klobásu. Počkáme, až klobása pustí tuk a obarví cibulku do červena. Přidáme maso a krátce osmahneme, dokud na povrchu nezhnědne. 
  3. Přidáme rýži a všechno promícháme. Rýže se musí trochu osmahnout. Přidáme papriku, koření a zalijeme vývarem. Vaříme asi 15-20 minut od pokličkou.
  4. Přidáme hrášek a promícháme, vaříme dalších 5 minut.
  5. Přidáme mořské potvory, promícháme a vaříme už jen 2-3 minuty. Podle chuti dosolíme.
Podáváme s kouskem citrónu. Paella je výborná i druhý den, kdy se to všechno hezky rozleží, navíc se jednoduše skladuje a ohřívá.

Žádné komentáře:

Okomentovat