úterý 12. března 2013

Cibulačka

Jednoduchá polévka, s mírně nasládlou chutí, která krásně zahřeje v podzimním a zimním nečase.

Ingredience (3 porce)


  • 3 velké cibule
  • půl litru zeleninového nebo masového vývaru
  • 3 bobkové listy
  • snítka čerstvého tymiánu nebo lžička sušeného
  • lžíce másla, nejlépe přepuštěného (neboli ghee)
  • půl lžíce medu
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
  2. V hrnci se silným dnem rozpálíme máslo a všechnu cibuli na něm zprudka opékáme asi pět minut, dokud nezměkne.
  3. Přidáme med, bobkový list a tymián, dobře promícháme a za občasného míchání pozvolna dusíme asi patnáct minut. Pokud by byla cibule příliš suchá, podlijeme malým množstvím vývaru.
  4. Přilijeme horký vývar a ještě půl litru vroucí vody a vaříme ještě asi dvacet minut.
  5. Polévku dochutíme solí a pepřem.
Podávat můžeme z opečenou francouzskou bagetou, kterou můžeme posypat tvrdým sýrem a zapéct v grillu. Nebo se hodí také domácí krutony.

Žádné komentáře:

Okomentovat