neděle 7. června 2009

Nakládaný hermelín

Hermelín děláváme na oslavy nebo setkání s přáteli. Pro nakládání je nejlepší čerstvý hermelín, ne moc uleželý, lépe se s ním pracuje a dozraje až v oleji. Pro nakládání je potřeba dobře uzavíratelná sklenice, protože olej vzlíná a pokud není sklenice perfektně zavřená, je celá zamaštěná. Ideální průměr sklenice je takový, aby kolem hermelínu bylo asi půl centimetru prostoru kolem dokola. Níže je recept na sklenici od zelí, do které se vejdou tři hermelíny.

Ingredience
  • 3 hermelíny
  • 6 stroužků česneku
  • 6 kuliček jalovce
  • 6 sušených chilli papriček
  • 6 bobkových listů
  • 12 kuliček pepře
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • olej na zalití (řepkový, slunečnicový)
Postup
  1. Česnek nasekáme na plátky.
  2. Mleté koření smícháme, kuličky si připravíme na talířek.
  3. Hermelíny rozkrojíme podélně nejlépe hned jak je vyndáme z lednice, aby byly tužší a lépe se krájely.
  4. Do sklenice skládáme postupně vždy vrstvu česneku a koření a jednu půlku hermelínu. Půlky skládáme vždy rozkrojenou stranou nahoru. Po stranách zastrkáme bobkové listy a chilli papričky.
  5. Po naplnění sklenice ji zalijeme olejem tak, aby bylo vše ponořené.
  6. Necháme odležet minimálně 4-5 dnů v temnu a chladu.
Hermelíny vydrží v dobrém stavu tak 10-14 dnů od naložení, potom už je to na můj vkus příliš rozbředlé, ale někdo to tak má rád, takže záleží na vás. Nutno ovšem podotknout, že tak dlouho většinou nevydrží z úplně jiného důvodu :).

Žádné komentáře:

Okomentovat