středa 26. října 2011

Hovězí guláš

Receptů na hovězí guláš existuje asi tolik, kolik receptů na svíčkovou. Tento recept jsme vyzkoušeli a funguje výborně, čímž ovšem neříkám, že jiný nemůže fungovat ještě lépe.

Ingredience

  • 0,5kg hovězí kližky
  • 2 větší cibule
  • tři stroužky česneku
  • lžíce rajského protlaku
  • dvě lžíce sádla
  • tři lžičky mleté sladké papriky
  • lžička mletého kmínu
  • dvě lžicky majoránky
  • dvě lžičky soli
  • půl lžičky čerstvě mletého pepře
  • půl litru vývaru
  • střídka ze dvou krajíců chleba
Postup
  1. Maso nakrájíme na kostky a promneme s nadrceným česnekem, solí a pepřem.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky.
  3. V hrnci rozpustíme sádlo a cibuli na něm opékáme. Během opékání přidáme mletý kmín. Když je cibule do hněda, přisypeme papriku a přidáme rajský protlak. Krátce prohřejeme a přidáme maso.
  4. Když se maso zatáhne, podlijeme ho vývarem a pomalu dusíme. Občas zamícháme a přiléváme teplý vývar, pokud omáčka příliš zkoustne. Maso by mělo být pořád téměř celé ponořené.
  5. Asi po hodině, když je maso měkké, přidáme majoránku a nadrobenou střídku z chleba.
  6. Několik minut ještě povaříme, až se střídka rozpustí a guláš se tím zahustí, tím je hotovo.
Podáváme s chlebem, nebo s knedlíkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat