sobota 22. října 2011

Rýže na sushi

Pro úspěch přípravy sushi je velmi důležité správně připravit rýži. Základem je zvláštní odrůda rýže, speciálně určená pro sushi. Správně připravená sushi rýže musí lepit, ale nesmí být rozvařená. Množství surovin je uváděno pro asi 5 maki rolek, což je bohatá porce pro dva.

Ingredience

  • 250g sushi rýže
  • 350ml vody
  • 80ml rýžového octa
  • 3 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
Postup
  1. Rýži důkladně propereme, je potřeba minimálně třikrát vyměnit vodu a při posledním praní by voda už měla skoro čirá.
  2. Rýži dáme vařit s 350ml studené vody a vaříme 18 minut. Nekoukat pod pokličku!
  3. Po 18 minutách vypneme plamen pod rýží, ale hrnec ještě necháme asi 10 minut stát přiklopený.
  4. Mezitím v malém kastrole ohřejeme ocet a smícháme ho s cukrem a solí, dokud se všechno nerozpustí. Vypneme a necháme zchladnout. Ocet se nesmí vařit.
  5. Rýži přemístíme nejlépe do dřevěné mísy, zalijeme asi čtvrtinou ochuceného octa a postupně pomalu promícháváme a přiléváme ocet, dokud všechen není absorbován. Až rýže promícháváním zchladne, měla by být na povrchu lesklá.
Rýži potom používáme pro naplnění maki rolek, nebo pro další druhy sushi.

Žádné komentáře:

Okomentovat