neděle 7. února 2010

Boloňské lasagne

Tento recept je z úsporných důvodů oproti originálním Boloňským lasagním trochu "ošizený", ale přesto je to výborné.

Ingredience na Boloňskou omáčku

  • 500g mletého hovězího, možno namíchat s vepřovým
  • 1 cibule (bílá)
  • tři lžíce koncentrovaného rajského protlaku
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2dl červeného vína (pokud není po ruce červené, může být i bílé)
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 1dl mléka
  • olivový olej
Na lasagne
  • 250g plátů těstovin na lasagně
  • 200g strouhaného tučnějšího tvrdého sýra
  • 50g strouhaného parmezánu
Postup
  1. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme najemno a osmahneme na olivovém oleji.
  2. Přidáme mleté maso a za stáleho míchání ho rozmačkáme tak, aby nevznikly velké kousky.
  3. Podlijeme vínem a vaříme, dokud nevyprchá alkohol.
  4. Rajský protlak rozmícháme v půl litru vody a přilijeme k masu se zeleninou.
  5. Vaříme minimálně hodinu, ale čím déle tím lépe.
  6. Ke konci vaření nastrouháme trochu muškátového oříšku a přilijeme mléko. Osolíme podle potřeby a opepříme. Chvilku ještě povaříme a omáčka je hotová.
  7. Během vaření namočíme plátky těstovin do vlažné vody.
  8. Po uvaření omáčky dáme trochu omáčky na dno keramického pekáče. Poté prokládáme vrstvu těstovin a vrstvu směsi tak, aby poslední vrstva těstovin byla ještě pokryta vrstvou omáčky. Navrch nasypeme sýr.
  9. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut, než se sýr roztaví a chytne barvu.
Podáváme s čerstvou zeleninou. Lasagně se výborně hodí i na ohřátí, nebo jsou výborné i studené.

Žádné komentáře:

Okomentovat