neděle 19. ledna 2014

Špagety s mrkví

Tento recept na jednoduché a lehké zeleninové těstoviny jsem vymyslel, když jsme se vrátili z několikadenní akce, kde jsme měli každý den maso a chtěli jsme změnu. Vzhledem k tomu, že jsme delší dobu nebyli doma, byl výběr surovin omezený. Výsledek ale stojí za to.

Ingredience (2 porce)

  • 250g špaget nebo jiných těstovin
  • 3 mrkve
  • 1 řapík celeru
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce rajského protlaku (nebo pár zralých rajčat)
  • lžička sušeného tymiánu
  • olivový olej
  • lžíce másla
  • hrst listové petržele
  • hrst tvrdého zralého sýra (parmigiano reggiano, grana padano, ...)

Postup

  1. Mrkev očistíme a pomocí škrabky vytvoříme tenké plátky. Cibuli rozkrojíme napůl a nakrájíme na tenké plátky. Řapíkatý celer nakrájíme na menší kousky. Česnek nasekáme.
  2. Rajský protlak rozmícháme ve dvou deci horké vody, nebo pokud máme ještě lépe vývaru.
  3. Na oleji v hluboké pánvi osmahneme cibulku s celerem do zesklovatění. Přidáme česnek a mrkev a opékáme asi 5 minut.
  4. Dáme vařit špagety do osolené vody.
  5. Do pánve přidáme naředěný protlak a tymián a omáčku necháme vařit, dokud nejsou špagety al dente.
  6. Špagety slijeme a přidáme do pánve. Přidáme máslo a petržel a dobře promícháme. Ihned podáváme.
Na talíři posypeme ještě trochou čerstvé petrželky, strouhaným sýrem a zakápneme olivovým olejem.


Žádné komentáře:

Okomentovat